Tratos culturais na cultura da pitaia

Saleze, Vitor (2022-12-07)

tcc

ABSTRACT Dragon fruit has great commercial potential due to consumer preference for exotic fruits rich in phytochemical nutrients and its adaptability to new environments with tolerance to abiotic stress, such as drought and extreme temperatures, for this reason dragon fruit culture has good adaptability in Brazil. Currently, it is very difficult to separate dragon fruit species and varieties due to high intra and interspecific hybridization, which has created some taxonomic confusion worldwide. The morphological and genetic heterogeneity in the characteristics of many fruits such as sweetness, size, shape, color and number of bracts due to this intra and interspecific hybridization, makes it difficult to increase quality standards for the export market because it brings serious problems in the experience of its performance in flight and shelf life (GAO et al., 2019). The management and cultural practices of dragon fruit are extensive and there are still few studies on this culture. Aiming to contribute to the knowledge of the culture, this work has the objective of carrying out a literature review with the main cultural practices of dragon fruit for a greater performance of the culture, mainly in the production of fruits.

A pitaia possui grande potencial comercial pela curiosidade o consumidor por frutas exóticas ricas em nutrientes fitoquimicamente e sua adaptabilidade a novos ambientes com tolerância ao estresse abiótico, como seca e temperaturas extremas, por esta razão a cultura da pitaia possui boa adaptabilidade no Brasil. Atualmente, é muito difícil separar espécies e variedades de pitaia devido à alta hibridização intra e interespecífica, o que criou alguma confusão taxonômica em todo o mundo. A heterogeneidade morfológica e genética nas características de muitas frutas como doçura, tamanho, formato, cor e número de brácteas por essa hibridização intra e interespecífica, dificulta o aumento dos padrões de qualidade para o mercado de exportação porque traz sérios problemas na determinação de seu desempenho no manuseio e vida de prateleira. manejo e os tratos culturais da pitaia são extensos e ainda há poucos estudos sobre esta cultura. Visando contribuir para o conhecimento da cultura este trabalho possui o objetivo de realizar uma revisão de literatura com os principais tratos culturais da pitaia para um maior desempenho da cultura principalmente na produção de frutos.


Collections: